Jo no soc racista però…

Sí que es veritat que passo de llarg quan la policia identifica, pega, detén i persegueix a persones immigrants en batudes, al carrer o en el metro. Tampoc responc a cartells, campanyes de partits o persones xenòfobes. Jo sempre m’he considerat una persona tolerant, i en democràcia tots hem de tindre el dret a expressar les nostres idees per malament que em semblin; a més, sí que es veritat que amb la que ens està caient a sobre, no hi ha treball per ningú, i cada cop hi ha més pobresa, més robatoris, i entenc que si la policia interroga algú serà que alguna cosa haurà fet, passar drogues, robar, jo que sé; el millor que es pot fer es passar de llarg i no ficar-te allà on no et demanen.

Racista no és només el veí feixista que carrega el seu odi contra el immigrant, racista no és només el policia que el discrimina i el persegueix, racista també és qui ho permet i s’excusa cercant motius per fer-ho.

Racista és l’Estat, perpetuador del status quo de les classes dominants, aplicant polítiques de lliure circulació o tancant fronteres i empresonant als migrants segons en quin context econòmic es trobi. Racista és la democràcia, sempre al servei dels poderosos, que s’imposa sobre les minories, que es renta la cara amb les seves polítiques d’igualtat i fomenta el racisme institucional cap als oprimits mitjançant la separació d’allò que és legal i il·legal.

El racisme d’estat propaga sentiments d’hostilitat i rebuig social cap a aquelles persones que desenvolupen pràctiques culturals diferents a la cultura dominant i que per motius socials, econòmics i polítics han hagut d’emigrar. Aquesta por i rebuig és filla d’una societat competitiva, com és el capitalisme, i es nodreix d’un fort sentiment arrelat que té aquesta envers la propietat privada.

Nosaltres no volem ni ser oprimits ni opressors, no creiem en la llei i volem acabar amb les estructures que impedeixen a les persones ésser amos de les pròpies vides. Les Jornades Antiracistes que es van celebrar a la plaça Josep Pons dissabte 22 de setembre van ser un èxit, i més enllà de les conclusions que cadascú pugui extreure,  ens han de fer veure que al racisme i al feixisme se’ls combat al carrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s