Manual de electricitat domèstica

Feu clic per accedir a Electricidad.pdf

Des del nostre punt de vista de res ens serviria aquest manual si les eines de les que ens dota no van acompanyades d’una base política sòlida. Per a tal, mostrarem l’estafa elèctrica la qual no és punxar la llum, sinó els pilars del sector energètic.

Anualment ens apugen la tarifa de l’electricitat i ens diuen que és degut a un deute en el sector energètic espanyol generat perquè els consumidors no paguen el que realment costa l’electricitat. Al liberalitzar-se el sector energètic espanyol irònicament es va entrar en el rànquing com la tercera electricitat més cara del món. Al igual que en la transició política, durant aquest procés finalitzat el 1997 durant el govern d’Aznar, hi van haver interessos privats en allò públic.

Al desmantellar tota l’estructura en empreses es va crear un oligopoli de 5 gegants on les empreses noves no tenien capacitat de competir. El problema de l’ ineficiència empresarial és que s’han sociabilitzat les pèrdues i privatitzat els beneficis. Un exemple que mostra el quadre de la situació actual, és el fet que tot i que Espanya té el doble d’energia instal·lada de la que necessita, segueix donant unes ajudes enormes a l’energia nuclear sense rebre part dels beneficis; a més a més es queda uns residus que no té on emmagatzemar i els envia a França on ens cobren 200 milions per mantenir-los, contant que tot això surt de la butxaca del consumidor.

Com a col·lectiu considerem que l’energia no pot tenir un preu ni un propietari ja que té un valor polític importantíssim degut a ser un bé natural al planeta. Sabem que les empreses i els estats no veuen cap ítem més enllà de l’enriquiment; en detriment de l’ecosistema, de les classes baixes amb preus prohibitius i fomentant l’aparició d’un neocolonialisme que usurpa el control de les matèries primeres i provoca conflictes socials allà on va.

Actualment estem vivint un canvi important en els mitjans de comunicació on les noves tecnologies estan dificultant a l’estat i les empreses mantenir un control en aquests, ja que han perdut la unidireccionalitat de la televisió en favor d’un sistema més horitzontal com és internet. El mateix esta passant amb l’energia. Les d’origen fòssil com el petroli responien a un gestió vertical ja que les matèries primes eren de difícil accés, però la unió de les renovables amb Internet suposa l’aparició de l’autoconsum, petites instal·lacions per a consum propi i per tant el repartiment del poder que radica en l’energia.

L’estat veu un perill en totes les tecnologies que suposen una falta de dependència cap a ell. Per això legisla contra l’autoconsum impossibilitant-lo, ja que aquest obre alternatives a la gestió energètica estatal o empresarial, donant ales al cooperativisme, i a una gestió més col·lectiva i justa.

Per tant considerem que no pagar la llum és un acte de desobediència que va més enllà de no considerar lícits els preus, sinó que veiem en ell un atac davant les polítiques d’acumulació de poder, qüestionem que les matèries primeres puguin tenir un propietari, sortint ètica i econòmicament de l’engranatge d’una manera de funcionar que no secundem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s